Dnia 4 kwietnia 2014 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno – Ogrodniczych w Tarnowie odbyło się XV Dyktando Ortograficzne „O złote pióro” regionu tarnowskiego. Uczeń klasy 3IA Kamil Kapałka zajął IV miejsce w kategorii uczeń!

Gratulujemy!!!

Tegoroczne dyktando zatytułowane „Pożytki ze zdrowej żywności” było, jak zwykle, bardzo trudne. Jeszcze nikt w historii nie napisał tego dyktanda bezbłędnie. W pracy Komisji Konkursowej brały również udział nauczycielki języka polskiego w ZSME panie: Marta Piszczek i Lucyna Siwiec – Bednarczyk.

Więcej na:

ZSE-O – XV Dyktando Ortograficzne „O złote pióro” – tarnow.pl
XV Dyktando Ortograficzne „O złote pióro” i VI Tarnowski Turniej Ortograficzny

„Pożytki ze zdrowej żywności” – prof. dr hab. Bogusław Dunaj
Masarz pół-Azjata z Naddnieprza
w obskurnej rzeźni zarzynał wieprza.
– Zważże, że – rzężąc, wycharczał zwierz –
niechybnie staniesz się tym, co zjesz.
– Ożeż ty ! brachu, robisz chryję,
wróżysz, że zmienię twarz w świński ryjek ?
Mistrz rzeźni nie na żarty się strwożył,
z miną zwarzoną majcher odłożył
i zamiast skorzystać z masażu,
rozważał sobie w refektarzu:
– Któż dziś spożywa trzewia trzód,
gdy ekojadła jest wokół w bród?
Żegnajcież udźce, de volaille’e,
porzucam przaśne obyczaje.
Rzeźnika jakby kto w Rzgowie żgnął,
znienacka za dietę cud się wziął.
Naprzód, wpółleżąc, w rzewnym entourage’u,
wychylił półkufelek whisky dla kurażu.
I trzask-prask! w ślad za lotem jętki
w Chorzelach nad Orzycem wyżynał ożędki
rządkiem rosnące, by je później sparzyć,
uprażyć, uwarzyć, z dziegciem przysmażyć.
W cud-diecie menu ma obostrzenia:
jak puree (piure), to z pochrzynu lub ostrożenia,
niskotłuszczowe tofu z soi,
tzatziki z orzeszkami koli,
musli (muesli ) z samopszy i płaskurki
(z łuszczycy leczy to naskórki),
z marchewki słodkomdłe halawy
w półsłonym dressingu z agawy,
mus z marakui (maracui) i rzeżuszki
świeżo wyżęty wyciąg z czuszki.
A na jużynę pudding z moroszki
i żel z rzewienia słodko-gorzki.
Bakłażan z grilla, jarmuż saute,
przegryzka nie jest tu kłopotem.
Do tego czipsy (chipsy) z dyni, cukinii
bądź pasta z anchois z Sardynii.
Gdy humus z ciecierzycy dołożyć,
przemożnych wrażeń można przysporzyć.
Jeśli ktoś jeszcze nienażarty,
może z fasoli mung pojeść tarty.
W tej superdiecie nie brak napoi,
quasi-weganin się ich nie boi.
Napar z wierzbówki i kiprzycy,
w tym korzeń wilżyny, liść brusznicy,
susz z marzymięty i rzepiku,
broń Boże! z ciemiężycy (ciemierzycy), pokrzyku.
Pseudowędliniarz nad brzeżkiem strużki,
w cieniu omżynu wąchał ostróżki.
Gdy się oddalał od niby-rzeczki,
nibyjagody zrywał porzeczki.
A gdy miał z nagła na to ochotę,
dziko rosnącą zżynał ożotę.
Ultra-Azjata w rześkie poranki
podziwiał urzet i kwiat ożanki.
Choć bar „Chimera” był tuż-tuż,
fast foodów nie tykał się ani rusz.
I mimo że go nieraz głód morzył,
do swej profesji już się nie wdrożył.
Wolał skażone wdychać powietrze,
niźli tasakiem zarzynać wieprze.

Udostępnij w mediach społecznościowych: